





## Hasso Plattner Design Thinking Research Program

COMMUNITY
BUILDING
WORKSHOP
PROGRAM

March 4-6, 2019
Paul Brest Hall
East Munger Auditorium
555 Salvatierra Walk, Stanford, CA 94305







MONDAY, MA Paul Brest Hali	ARCH 4 I: East Auditorium		
9:30am	Light Breakfast		
10:00am	Welcome and Opening Remarks	Prof. Larry Leifer & Prof. Dr. Christoph Meinel	
10:30am	Introduction & Warm Up Activity	Dr. Neeraj Sonalker & Dr. Ade Mabogunje	
10:45am	1.5-Minute Madness (Opening Presentations)	All Teams	
11:15am	Break (15 min)		
11:30am	Mini Workshops (Session I – 1 hr)		
	The Impact and Value Creation of Team Collaboration – Year 2	Allan L. Reiss	
	Can Design Thinking Improve Programming?	Robert Hirschfeld	
12:30pm	Lunch (1 hr)		
1:30pm	Mini Workshops (Session II – 1 hr)		
	Measuring The Transfer of Design Practice from Training Contexts to Applied Contexts	Sheri D Sheppard & Bernard Roth	
	Learner-Centered Frameworks for Digital Learning Experiences Design	Christoph Meinel	
2:30pm	Break (15 min)		
2:45pm	Depart for CCRMA Tour (Tour from 3~4pm)  3rd floor of the Knoll Bldg.		
4:30pm	Mini Workshops (Session III – 1 hr)		







	Visual Diagnostics for Design Thinking Teams Using Immersive Virtual Reality	Jeremy Bailenson
	Remote Care with Tele-Board MED	Christoph Meinel
5:30pm	Break (30 min)	
6:00 - 8:30pm	Dinner and Painting Community Building Activity	
	Building 550-200 (d.School, 2 <sup>nd</sup> floor)	

TUESDAY, MA Paul Brest Hall:	ARCH 5 East Auditorium		
9:30am	Light Breakfast		
10:00am	Mini Workshops (Session IV – 1 hr)		
	ProtoKinetic: A Multimodal Design Tool for Rapid and Real-Time Prototyping of Human-Robot Interactions	Sean Follmer	
	Implementing and Measuring the Impact of Design Thinking in Software Development Processes	Matthias Uflacker	
11:00am	Break (15 min)		
11:15am	Mini Workshops (Session V – 1 hr)		
	Design Team Fracture	Michael Bernstein & Melissa Valentine	
	Research to Impact: Bridging the Research-Practice Gap and Putting Design Thinking Research to Work	Jonathan Antonio Edelman	
12:15pm	Lunch (1 hr)		
1:15pm	Mini Workshops (Session VI – 1 hr)		







	Examining the role of design reflection and associated brain dynamics in creativity	Manish Saggar
	Innovation at Work – How Space Interventions Change the Behavior of Individuals, Teams, and Organizations	Claudia Nicolai & Ulrich Weinberg
0.45		
2:15pm	Break (15 min) – can shorten if we need more time to get to Facebook	
2:30pm	Depart for Facebook Tour w/ AV/VR Demo (Tour from 3-4:30) Address for parking: 1 Hacker Way, Menlo Park, CA 94025 After parking, meet at MPK building 18N	
5:30pm	Depart for Evening Activities	
6:00pm	MacArthur Park (dinner & beverages) http://www.macarthurparkpaloalto.com 27 University Ave, Palo Alto, CA 94301 Our group will be in the Veteran's Room	







WEDNESDAY, Paul Brest Hall:			
9:30am	Light Breakfast		
10:00am	Mini Workshops (Session VII – 1 hr)		
	The Time Capsule: Transferring Design Knowledge Across Temporal Team-of-Teams	Larry Leifer	
	From Design Thinking to Computational Thinking: An Early Stage Design Tool for Supporting Child Programmers' Problem Definition and Ideation	James A Landay	
11:00am	Training Creative Collaboration - Taking a multiperspective view on creativity exercises to foster innovation	Claudia Nicolai & Ulrich Weinberg	
11:20am	Feedback Session		
12:15pm	Adjourn from HPDTRP Workshop		
2:00-5:00pm	NeuroDesign Workshop Symposium (Optional)		